Odgojiti štene u poslušnog psa, sveopsima.com
0 Shares

Odgoj psa

Vlasnik počinje graditi odnos sa psom onoga dana kad ga dovede kući. Štenci i mladi psi lakše prihvaćaju vodstvo nego odrasli psi. Oni su već razvili navike i shvaćanja o svijetu koji ih okružuje.

Navesti ću neke od situacija u kojima se vlasnik svakodnevno nađe sa svojim psom. To vam može pomoći u izgradnji pravilnog odnosa:

  • Psa treba naučiti da ne smije navlačiti povodnik, jer je na vlasniku odluka kamo se ide i kojim tempom.
  • Pas mora na zapovijed pustiti bilo koji predmet, igračku ili hranu.
  • Psu se ne smije dopuštati da skače na ljudsku nogu. To je u psećem svijetu jedan od načina kojima pas drugoj jedinki pokazuje svoju nadređenost
  • Psu treba zabraniti pokazivanje dominacije i prema drugim psima. Kada ih pokušavaju zajahati (osim u igri ili u parenju),  kostriješe se, reže
  • Muški psi trebali bi biti pod kontrolom vlasnika i kada su u blizini tjerajućih kuja
  • Vlasnik bi trebao biti u stanju spriječiti svojega psa da napada pse ili ljude, te da se postavlja prijeteći ili da reži

Treba imati na umu da se pas od kojega se nikada ništa ne očekuje i uvijek mu se ugađa, ne nauči nositi s frustracijama. Takav pas ne razvija strpljenje koje bi inače razvio.

O položaju psa u obitelji i koliko je to bitno za odgoj psa sam pisala u postu: https://sveopsima.com/polozaj-psa-u-obitelji/.

Naime, životinja koju se nikada ni u čemu nije sprečavalo neće se naučiti nositi s frustracijama. Zbog toga ima vrlo nizak prag tolerancije prema takvim situacijama. Takav pas lakše izgubi kontrolu kada se naposljetku nađe u situaciji koja mu je frustrirajuća. 

Odgojiti štene u poslušnog psa, sveopsima.com

Učenjem psa poslušnosti, vlasnik razvija osjećaj za psa, odnosno počinje razumijevati njegov način razmišljanja i principe po kojima pas uči.

Na taj način se sa psom uspostavlja pravilniji i kvalitetniji odnos. U tom odnosu psu postaje jasna uloga njegova vlasnika.

0 Shares