Kako psi utječu na naše psihofizičko stanje?
0 Shares

Psi su mnogo više od običnih kućnih ljubimaca – oni su naši vjerni prijatelji, članovi obitelji i izvor nevjerojatne radosti. Ali jeste li znali da psi imaju i dubok utjecaj na naše psihofizičko stanje? Istraživanja su pokazala da su psi sjajni terapeuti za naš um i tijelo, te da pozitivno utječu na naše zdravlje i sreću. U ovom blog postu istražujemo kako psi mogu promijeniti naš život nabolje i kako se njihov utjecaj odražava na našu psihofizičku dobrobit.

Psi kao izvor sreće i ljubavi

Psi su poznati po svojoj bezuvjetnoj ljubavi prema nama. O tome kako psi pokazuju ljubav prema nama sam pisala ovdje. Samo nekoliko minuta provedenih s našim krznatim prijateljem može nam donijeti nevjerojatnu sreću i radost. Interakcija s psom potiče lučenje hormona sreće poput endorfina i oksitocina u našem tijelu, smanjujući stres i tjeskobu. Njihovo prisustvo nas tješi i pomaže nam da se osjećamo manje usamljeno.

Kako psi utječu na naše psihofizičko stanje?

Fizička aktivnost i zdravlje

Imati psa znači biti u stalnom pokretu. Svjež zrak, duga šetnja i igranje s psom pomažu nam da održavamo aktivan stil života. Redovita tjelesna aktivnost koju pas zahtijeva ima pozitivne učinke na naše fizičko zdravlje, kao što su smanjenje rizika od srčanih bolesti, poboljšanje kondicije i održavanje zdrave težine.

Smanjenje stresa i anksioznosti

Psi su prirodni terapeuti za naš um. Njihova prisutnost nas umiruje i smanjuje razinu stresa. Istraživanja su pokazala da se igranje s psom ili mazanje po trbuhu može smanjiti razina kortizola, hormona stresa, u našem tijelu. Psi su često korišteni u terapiji za osobe s anksioznosti i posttraumatskim stresnim poremećajem, jer njihova prisutnost pruža utjehu i osjećaj sigurnosti.

Kako psi utječu na naše psihofizičko stanje?

Socijalna interakcija i povezanost

Šetnja s psom omogućuje nam susret s drugim vlasnicima pasa i ljudima u našoj zajednici, čime se stvaraju nova prijateljstva i veze. Psi nas potiču na druženje i otvaraju vrata za nove socijalne interakcije, posebno kada idemo u parkove za pse ili sudjelujemo u grupnim aktivnostima.

Kako psi utječu na naše psihofizičko stanje?

Psi imaju dubok i pozitivan utjecaj na našu psihofizičku dobrobit. Oni nas vesele, smanjuju stres, potiču fizičku aktivnost i pomažu nam da se osjećamo povezano s drugim ljudima. Ako razmišljate o udomljavanju psa, znajte da će njihova prisutnost obogatiti vaš život na mnogo načina. Sretan pas znači sretan život!

0 Shares