Koje su dobrobiti trčanja sa psom?
0 Shares

Koje su dobrobiti trčanja sa psom?

Trčanje sa psom može donijeti mnoge zdravstvene koristi i za psa i za vlasnika. To može pomoći u jačanju mišića, poboljšanju kardiovaskularnog sustava i povećanju izdržljivosti. Također može pomoći u poboljšanju mentalnog zdravlja i smanjenju stresa kod vlasnika. Kod pasa može pomoći u smanjenju anksioznosti i hiperaktivnosti.

Svi smo čuli za dobru, staru latinsku poslovicu “U zdravom tijelu – zdrav duh!”. Brojna istraživanja pokazuju povezanost zdravog, aktivnog života sa psihičkim zdravljem.

Nisu nam potrebni izgovori da se pokrenemo i počnemo trčati kad pored sebe imamo četveronožnog prijatelja koja nas motivira. 🙂

Psi su nam zaista dostojan sparing partner, njihova kondicija i snaga najčešće su puno bolje od naših. Oni zajedničko trčanje shvaćaju kao igru i zabavu. Time su podložniji izvršavanju zapovjedi koje im svakodnevno dajemo.

O temperamentima pasa sam pisala u prijašnjem postu.

Pas mora biti tjelesno sposoban otrčati zadanu rutu, a to ovisi ponajprije o njegovim tjelesnim kapacitetima, mora biti i zdrav, te naviknut na trčanje na uzici.

Zašto na uzici? Zato što hrvatski zakon ne dopušta puštanje pasa na ulicama i u parkovima, osim ako to nisu specijalizirana mjesta (pseći parkovi).

Psi, bez obzira na svoju veličinu, najčešće imaju bolju kondiciju od ljudi, pogotovo kad su u pitanju početnici. Ako se odlučite na takav pristup treninzima svakako provjerite kakvo je tjelesno stanje vašeg psa.Veterinarima neće trebati puno vremena za procjenu mogućnosti vašeg psa, a njemu to doslovce može spasiti život.

Pretilost, alergije, dob i opće tjelesne mogućnosti samo su neki od parametara koje morate uzeti u obzir ako želite trčati sa svojim psom.

Veterinari savjetuju i da sa psima ne trčite po asfaltu, nego po mekanijem terenu zbog mogućih ozljeda šapica. Obavezno uz sebe nosite i vodu koju psu na kraju treninga možete dati i s dlana.

Savjeti za trčanje

Tijekom treninga obraćajte pažnju na psa i ako primijetiti preveliku zadihanost, pjenu na ustima ili usporavanje, stanite. Provjerite kako je psu i nastavite tek onda kad ste sigurni da vaš pas ima dovoljno energije za završetak vaše rute.

Svakako savjetujem da psa ne vodite na elastičnim uzicama, nego na kraćim kako bi trčao uz vas i koncentrirao se na vaše korake, a ne na okolinu.

I na kraju treninga, ne smijete zaboraviti nagraditi svojeg psa. Osvježite ga vodom i dajte mu nagradu. To će vam itekako pomoći da se ubuduće još bolje osjećate trčeći uz svog psa.

Naime, kad se pas navikne na nagradu nakon zapovjedi ili u ovom slučaju treninga, on će biti i podložniji trčanju uz vas i radit će to s više zadovoljstva.

Osim što vam pas radi društvo u trčanju, radite dobro i za njegovo zdravlje, te učvršćujete odnos sa psom.

Koje su dobrobiti trčanja sa psom?

0 Shares