Uzrok češanja kod pasa, sveopsima.com
0 Shares

Uzroci češanja kod pasa

Svrbež je, kako za vlasnika tako i za veterinara, vjerojatno jedan od najčešćih i najkompleksnijih kliničkih stanja u pasa.
Za liječenje svrbeža je neophodna detaljna pretraga kako bi se postigla točna dijagnoza i na osnovi toga primijenila adekvatna terapija. 

Uzroci češanja mogu biti raznovrsni, a neki od njih su:

  • BUHE –  jedan od najčešćih uzroka svrbeža kod kućnih ljubimaca. Kao zaštita od ovih parazita imamo brojne preparate koji se nalaze na našem tržištu (a neke od njih sam navela u prijašnjem postu: zaštita pasa).
  • ŠUGARCI – uzrokuju progresivan, često neprestan svrbež i samoozljeđivanje.  Za njihovo dokazivanje je potrebno raditi strugotine kože koje se gledaju pod mikroskopom. Za liječenje ovog stanja postoji efikasna terapija.
  • ALERGIJE – Alergije se kod pasa, za razliku od ljudi, ne ispoljavaju respiratornim simptomima, nego najčešće promjenama na koži.
    Uzrok češanja kod pasa, sveopsima.com

Atopijski dermatitis – predstavlja nasljednu sklonost stvaranja antitijela na različite alergene iz okoline. Ako se osjetljivost razvije na polen biljaka karakter bolesti je sezonski. Međutim, kada se javi alergija na grinje i kućnu prašinu tada simptomi atopijskog dermatitisa traju cijele godine. Simptomi uključuju svrbež različitog intenziteta, crvenilo sa sekundarnim promjenama na koži u interdigitalnom području, uškama, duž trbuha, perineumu, njušci. Sekundarno dolazi do infekcije bakterijama i gljivicama. Pasmine posebno izložene riziku razvoja atopijskog dermatitisa su: labrador i zlatni retriver, škotski terijer, zapadno škotski bijeli terijer, engleski i irski seter, engleski buldog, shar-pei, njemački ovčar, shih tzu.

Liječenje je trojako, izbjegavanje alergena odgovornog za konkretno stanje, simptomatska terapija kako bi se kontrolirao svrbež i imunoterapija čiji je cilj desenzibilizacija.

Alergije kod pasa

Alergija na hranu –  osjetljivost na neku komponentu u hrani, što se ispoljava kao kožna bolest. Simptomi među životinjama jako variraju, od svrbeža različitog intenziteta do upale uha, upale kapaka, promjena na koži čija je lokalizacija različita. Pas je najčešće alergičan na uobičajene sastojke hrane, poput govedine, piletine, mliječnih proizvoda, pšenice, kukuruza.

Vaš će veterinar vjerojatno preporučiti adekvatnu hranu s kojom će se testirati prisustvo alergije na hranu. To je hipoalergijska hrana koja može biti komercijalna ili pripremljena kod kuće. Janjetina, riža, riba samo su neke od komponenti u hrani koje se čine manje alergogene.

Kontaktna alergija – kožna bolest čiji je jedan od simptoma svrbež. To je stanje gdje se pas senzibilizira na nešto iz okoline s čime je u kontaktu, bilo da na tome stoji, leži ili spava. Noge i donji dijelovi tijela su najčešće zahvaćeni promjenama u vidu vezikula, gnojnih mjehurića, crvenila i krasta.

Za liječenje je često dovoljno samo ukloniti primarni uzrok alergije.

Piotraumatski dermatitis (hot spot) – lokalizirana mjesta akutne upale i eksudacije na koži koja je traumatizirana lizanjem, svrbežom i češanjem. Takve promjene češće su za vrijeme toplijeg i vlažnijeg vremena.Terapija se sastoji u uklanjanu preostalih dlaka u zahvaćenom području, dezinficiranju, isušivanju, primjeni kortikosteroida, te sistemskih antibiotika kada je infekcija jaka i duboka.

Psihogene dermatoze – rezultiraju kontinuiranim lokalnim samoozljeđivanjem kao rezultat poremećaja u ponašanju. Manifestira se najčešće kao lokalna, ograničena i hiperpigmentirana alopecija na prednjoj strani nogu. Predisponirani su radni psi s kojima se dovoljno ne bavi i koji iz dosade počnu lizati pojedina mjesta na tijelu.

 

 

0 Shares