Korekcija ponašanja pasa

0 Shares

Jedan od najvažnijih čimbenika u odgoju psa je pravilan omjer nagrada i korekcija te dosljednost vlasnika u njihovu provođenju.

Korekcija je ispravljanje neželjenog ponašanja psa. Ona mora biti pravovremena i trenutačna kako bi pas što jasnije povezao što nije dobro.

Korekcija se smatra uspješnom samo ako pas odmah prestane raditi ono što mu je vlasnik zabranio. Pas koji je shvatio korekciju koncentriran je na vlasnika, gleda ga s iščekivanjem.

Sljedeća bitna stvar je stav vlasnika u trenutku korigiranja neželjenog ponašanja. Vlasnik svojim stavom (govorom tijela, tonom glasa) mora psu dati do znanja da misli ozbiljno.

Česti su prizori u kojima ljutiti vlasnik viče na psa, a pas ga uopće ne doživljava. Do toga obično dolazi kada vlasnik pokušava odučiti psa od ponašanja koje mu je prije bilo dopušteno (npr. kada pas kojemu je kao štencu bilo dopušteno da skače na ljude, nastavlja to činiti i kao odrastao pas od 40 kg). Posljedica frustriranosti zbog teže rješiva problema obično je vikanje na psa.

Korekcija, sveopsima.com

 

Međutim, autoritet je stvar stava i dolazi iznutra (a projicira se na van kroz čovjekov položaj tijela i kroz način na koji komunicira sa psom), te nema veze s vikanjem na psa.

U radu sa psom, vlasnik si ne smije dopustiti ljutnju, nego treba svoje ponašanje i boju glasa prilagođavati onome što je pas u danom trenutku učinio, a ne se iskaljivati na njemu za prošle neposluhe (pas živi u sadašnjem trenutku i kažnjavati ga zbog nečega što je učinio prije nekoliko minuta ili sati, neučinkovito je i pogrešno).

Što pas više sluša to ga je manje potrebno korigirati. Što je poslušnost manja, potreba za korekcijama je veća.

Kvalitetan odgoj će poboljšati život vašeg psa i olakšati život vama kao vlasniku. Neki od ključnih elemenata odgoja su socijalizacija, treniranje poslušnosti i izgradnja povjerenja između vas i vašeg psa.

0 Shares