natjecanje, sveopsima.com
0 Shares

Natjecanje među mužjacima

Mužjaci pasa na istom teritoriju natječu se za pravo parenja. To može biti vrlo intenzivno jer svaki pas se nada da će pobijediti suparnike i osvojiti ženku. Prije susreta, psi ostavljaju mirisne poruke kako bi se međusobno upoznali. Nakon toga i sami ostavljaju poruke u nadi da će se iz njih iščitati da su oni najveći i najjači u okolici.

Ovaj proces ozbiljno počinje tijekom puberteta, kada psi imaju između šest i sedam mjeseci. Razina muških spolnih hormona u ovom periodu je visoka, što povećava želju za natjecanjem.

Razumijevanje prirodnih instinkta i ponašanja pasa pomaže nam bolje razumjeti naše kućne ljubimce. Natjecanje mužjaka pasa za parenje jedan je od načina na koje psi koriste svoje osjetilne sposobnosti za međusobno upoznavanje i natjecanje.

natjecanje, sveopsima.comMužjaci psi, kad se susretnu, često će isprobavati različite taktike za utvrđivanje pobjednika. Iako može uključivati grubu igru i tučnjavu, većina će pasa radije koristiti druge strategije. Strategije poput određenih položaja tijela, izbjegavanja gužve ili bijega.

Agresivno ponašanje bit će posljednja opcija, ali tučnjave mogu dovesti do ozljeda i imaju smisla samo ako osiguraju pravo na parenje.

Kako će psi reagirati jedni na druge ovisi o tome koliko su imali uspješnih susreta s različitim psima dok su bili štenad.

Dobro socijalizirani psi lako izbjegavaju napete situacije i rijetko se upliću u borbe.

Loše socijalizirani psi ne čitaju dobro istančane znakove drugih, a teško i sami šalju prave poruke, pa zato često zapadaju u nevolje.

O odgoju pasa sam pisala u postu: https://sveopsima.com/skolovanje-pasa/.

natjecanje, sveopsima.com

 

0 Shares