Odgoj i socijalizacija pasa

0 Shares

Socijalizacija pasa

Svako živo biće počinje učiti od trenutka kad dođe na svijet i nastavlja učiti tijekom čitavog života.

Razdoblje od 3 do 16 tjedana starosti psa najvažnije je za stvaranje njegove ličnosti. Zbog toga je neophodno da se tada posveti najveća pozornost odgoju i socijalizaciji. Iako se to mnogima čini prerano, zanemarivanjem odgoja u tom razdoblju štene prepuštate samom sebi.

Kvalitetnim odgojem i socijalizacijom moguće je spriječiti razvoj mnogih problema od kojih pati velik broj pasa, a uz njih i njihovi vlasnici. Neki od njih su agresivnost prema ljudima i psima, strah od pucnjave. Također i nemogućnost ostavljanja psa samog zbog destruktivnosti ili lajanja, neprihvaćanje novog člana obitelji, itd.

Socijalizacija pomaže psima da razviju samopouzdanje, samokontrolu i pozitivne interakcije s drugim psima i ljudima. U konačnici ih to čini sretnijima i zadovoljnijima. Također, dobro socijalizirani psi su manje skloni problemima u ponašanju. Uz to su manje podložni stresu u novim situacijama.

Odgoj i socijalizacija pasa, sveopsima.com

Odgoj pasa

Odgoj je prilagođavanje psa na suživot i suradnju s čovjekom, te prihvaćanje vlasnika kao vođe odnosno učenje psa ponašanjima koja su prihvatljiva ljudima. Odgojem psa se bavi osoba koja živi i provodi najviše vremena sa svojim psom. Budući da pas razvija drugačiji odnos sa svakom osobom. Na primjer, jednog člana obitelji najviše sluša, s drugim se najviše voli igrati, neke strance voli, druge izbjegava i sl.

Pravilnim ponašanjem prema psu, prihvaćanjem načina na koji oni doživljavaju svijet oko sebe i kako komuniciraju, vlasnik treba sam stvoriti pravilan odnos sa svojim psom. Tako si osigurava ugodniji suživot s njim.
Vlasnik mora svom psu biti uzor i svojim staloženim ponašanjem pomoći psu da prebrodi sve strahove.
Ako se zaista učinkovito posvetite svom štenetu u prvih par mjeseci, nagrada za vaš trud će biti lijepo odgojeni mladi pas. Takav pas je siguran u sebe i voljeti će druženje s vama i s vašim bližnjima.

Odgoj i socijalizacija pasa, sveopsima.com

0 Shares