odgoj šteneta, sveopsima.com
0 Shares

odgoj šteneta, sveopsima.com

Štence uglavnom odgaja kujica koja se za njih brine dok ne postanu dovoljno veliki. Iako je njezino majčinsko ponašanje instinktivno, s vremenom će, kako stječe iskustvo, postati i bolja majka.
Postupci poput kidanja pupčane vrpce kada se štenci okote, puštanja da sišu ili lizanja štenadi urođeni su joj. Ona ih nije naučila i nema nikakvog iskustva.
Ipak, sve će biti još uhodanije nakon nekoliko legala.

Miris ima važnu ulogu u ponašanju kuje i u njenoj prepoznavanju štenadi.  

Kuje ponekad znaju odbijati štenad ukoliko su oštenjena carskim rezom ili ako su oprana prije nego što su joj vraćena nakon što se probudila iz anestezije.

Također, kuje pod stresom ponekad mogu odbiti svoju štenad ako su ih prerano dirali nepoznati ljudi, budući da, kad su joj bili vraćeni, nisu mirisali poput njezine vlastite štenadi.

odgoj šteneta, sveopsima.com

Kuja liže štene kako bi ga potakla na obavljanje nužde. Lizanjem štenaca kuja ih suši, a istovremeno im potiče cirkulaciju. Dokle god štenad ne bude dovoljno stara da se sama udalji od legla kako bi obavila nuždu, kuja će ih poticati na to nakon svakog obroka.

Štenci se nakon poroda smještaju uz kujicu, a ona ih instiktivno usmjerava prema sisama. Ne bi li posisali kolostrum (prvo mlijeko), koji sadrži antitijela bitna za njihovo preživljavanje u prvim tjednima života.

Čak će i pojesti njihov izmet kako bi održala higijenu u leglu, što će štenad zaštiti od bolesti i smanjiti rizik od privlačenja grabežljivaca.

Zanimljivo je i da štenad instinktivno liže kutove ustiju ostalih životinja. Iako udomaćeni psi rijetko povraćaju poluprobavljenu hranu kako bi nahranili svoju štenad, njihovi su preci kući donosili hranu u želucima i po potrebi davali štenadi. Štenad često i ljudima liže usne, a da bi dosegla naše lice, obično skaču.
Ako vlasnici nagrade takvo ponašanje potrebnom pažnjom, psi će od rane dobi imati lošu naviku skakanja.

 

 

0 Shares