Oralna higijena kod pasa, sveopsima.com
0 Shares

Oralna higijena kod pasa

Problemi sa zubima kod pasa mogu izazvati mnoge bolesti, kao što su gastritis, infekcija srčanih zalistaka, bolesti jetre, bubrega, itd.

Za razliku od nekih situacija u kojima životinja ne ovisi o nama, održavanje čistoće i zdravlja zubi nije moguće bez naše pomoći.

Najbolje je započeti ritual čišćenja zubi još kod malog psića. U tom periodu oni najlakše prihvaćaju ono što se od njih traži. Nakon ispadanja mliječnih zubića, trajne je potrebno tretirati s adekvatnom četkicom namijenjenoj oralnoj higijeni pasa i odgovarajućom pastom za zube.

O psima štencima sam pisala u prijašnjem postu.

Oralna higijena podrazumijeva trljanje zubala laganim kružnim pokretima, a posebnu pozornost treba usmjeriti na kutnjake. Bilo bi poželjno da svom psu čistite zube dva do tri puta tjedno.

Danas postoje razne alternative klasičnom pranju. Stoga, ako je vaš pas nemiran ili vam ritual čišćenja predstavlja određeni napor, na tržištu ima mnogo komercijalnih rješenja. Na primjer hrana s mikrogranulama koja uspješno drži pod kontrolom zubne naslage.

Postoje i razne domišljate poslastice čija je primarna svrha eliminiranje kamenca i plaka te otklanjanje neugodnog zadaha.

Jedna od njih je i popularni Pedigree Dentastix kojeg i moj pas rado grize. 🙂

Oralna higijena kod pasa, sveopsima.com
To je ukusna žvakalica za stomatološku njegu posebne teksture i aktivnih sastojaka za čišćenje zuba, smanjivanje kamenca, plaka, te lošeg zadaha.  Pri svakodnevnoj konzumaciji  smanjuje nastanak kamenca do 80%. Dentastix dolazi u više različitih pakiranja (za male, srednje i velike pse), te različitih aroma i okusa.

Pored čišćenja, kvalitetne hrane i grickalica, nemojte zaboraviti na redovite kontrole veterinara, koji će detaljno i precizno očistiti pseće zubalo. Također će preventivno pregledati sve zube, desni, usnu sluznicu i kompletnu usnu šupljinu.

Oralna higijena kod pasa, sveopsima.com

Ukratko, grickalice za zube za pse poput Dentastix-a su važne jer pomažu u održavanju zdravlja zubi i desni pasa. Grickalice poput ovih su dizajnirane da čiste zube dok pas žvače, uklanjajući zubni plak i sprječavajući nakupljanje bakterija koje mogu uzrokovati loš zadah i druge probleme s oralnim zdravljem.

Redovito davanje ovih grickalica također može pomoći u sprječavanju zubnih problema u budućnosti, čime se smanjuje potreba za čestim profesionalnim čišćenjima zubi kod veterinara.

 

0 Shares