osjetilo mirisa kod pasa, sveopsima.com
0 Shares

Osjetilo mirisa kod pasa

Glavni pseći osjet je miris. Psi imaju tako razvijeno osjetilo njuha da samo pomoću njega mogu otkriti najrazličitije stvari. Npr. o osobi ili mjestu na kojem se nalaze.

Ostavljeni miris neko se vrijeme zadržava. Za psa je njuškanje poput gledanja videa o svim stvarima koje su se u prošlosti dogodile na tome mjestu. To je psima glavni način upoznavanja njihovog svijeta. Baš kao što i mi zapažamo što se događa u našoj okolini koristeći se našim glavnim osjetom – vidom. 

Dio nosa zadužen za otkrivanje mirisa je 37 puta veći u pasa nego u ljudi. Područje mozga koji prerađuje podražaje koji dolaze iz nosa u pasa je mnogo veće i složenije građe od istog područja ljudskog mozga.

Miris je, također, vrlo važan pri upoznavanju drugih pasa. Njuškanje zamjenjuje propitivanje, primjerice kako si, odakle dolaziš, jesi li opušten ili uplašen?
Pas vjerojatno njuškanjem može doznati i mnoge druge stvari.

Njuškanje je ritual u kojemu oba psa jedan drugome njuškaju usta i stražnji dio tijela. Nakon toga, jedan pas može dati znak da se želi igrati i igra će započeti. Isto tako, svaki pas može jednostavno nastaviti svojim putem, ali se mogu i potući.

Vaš pas može puno toga doznati njuškajući urin ili izmet drugih pasa. Iako je nama takav postupak odbojan, psu pomaže otkriti tko je nedavno boravio na tom području. Ili prije koliko je vremena prošao, radi li se o mužjaku ili kuji i u kojoj su fazi rasplodnog ciklusa.

Zapravo, prikupljanje podataka njuškanjem psima je toliko važno da se može činiti da su neki od njih u potpunosti time zaokupljeni.

osjetilo mirisa kod pasa, sveopsima.com

U ovom videu je objašnjeno kako psi upotrebljavaju svoje osjetilo njuha kako bi dobili potrebne informacije o svijetu oko sebe: https://www.youtube.com/watch?v=p7fXa2Occ.

Njuh pomaže psima u mnogim stvarima, uključujući pronalaženje hrane, otkrivanje opasnosti, traženje drugih pasa ili ljudi te praćenje tragova. Osim toga, psi koji su obučeni za detekciju droga, eksploziva, potražnih timova i terapijskih pasa koriste svoj njuh kako bi obavljali svoje zadatke.

Fascinantna sposobnost psećeg njuha da detektira mirise također se istražuje u medicinskim i znanstvenim istraživanjima kako bi se razvile nove dijagnostičke metode i lijekovi.

0 Shares