bebe i psi, sveopsima.com
0 Shares

Upoznavanje bebe i psa

Djeca i psi mogu biti veliki i nerazdvojni prijatelji. S dolaskom novog člana obitelji, osim vas, i vašem psu će to biti uzbudljivo i neobično iskustvo, stoga ga trebate što bolje pripremiti za to.

Nekoliko dana prije nego što beba stigne u vaš dom, bilo bi dobro dati psu da ponjuši bebinu odjeću koju je nosila.

Prilikom prvog susreta djeteta i psa, nemojte dopustiti psu da dođe preblizu. Malo po malo, dati psu da priđe bliže, npr. pored bebinih nogica, ali uvijek pod vašim nadzorom.

Sigurnosti radi, nikada ne ostavljajte samog psa i bebu koliko god mislili da se odlično slažu.

Iako mala beba iziskuje puno vremena, nemojte zanemariti svog psa. Psi koji nisu pripremljeni na dolazak bebe mogu postati ljubomorni. To što je u obitelj došla mala beba ne znači da pas ne treba ići u šetnju, igrati se i raditi sve što je radio prije dolaska novog člana obitelji.

Kada dijete dođe u kuću morate ga naučiti da poštuje pseći prostor kada za to bude vrijeme. Pas nije plišana igračka i ne smije ga navlačiti za rep, udarati, ometati ga dok jede i slično. O odgoju psa sam pisala u prijašnjem postu: https://sveopsima.com/kako-odgojiti-stene-u-poslusnog-psa/. Poslušan i dobro odgojen pas vam neće stvarati probleme kod dolaska novog člana obitelji.

Psi su emocionalne životinje koje imaju pozitivan utjecaj na cjelokupan razvoj djece.

Dobrobiti odrastanja djeteta uz psa

Male bebe od samo nekoliko mjeseci najčešće svoj pogled zaustavljaju upravo na psu. U nastojanju da dođu do psa češće pužu te tako brže razvijaju motoriku i jačaju mišiće. U fazi komunikacije dijete će brže savladati govorne vještine. U početku to će biti riječi poput vau-vau, zatim pokušati izgovoriti ime psa, a potom i ostale riječi poput pas, peso, itd.

Bebe i psi, sveopsima.com

U kasnijem razvoju, uz psa djeca lakše razvijaju osjećaj za privrženost, pažnju, ljubav i nježnost. Sladak i zaigran pas uvijek podiže raspoloženje, kako i vama, tako i vašoj djeci.

Djeca se osjećaju željeno i voljeno u društvu psa.

Kada roditelj nije u blizini, pas može biti utočište za dijete. Čuva ga i može ga zaštititi od druge nasilne djece ili ga spriječiti da uđe u konflikt s drugom djecom. Druženje sa psom stimulira hormon oksitocin i smiruje mehanizam u organizmu koji utječe na pojavu tjeskobe.

Sudjelujući u raznim aktivnostima koje psi zahtijevaju od svojih vlasnika, djeca razvijaju samopouzdanje, samopoštovanje, te osjećaj predanosti i odgovornosti.

Bebe i psi, sveopsima.com

 

 

0 Shares