Školovanje pasa, sveopsima.com
0 Shares

Školovanje pasa

Školovanje je učenje psa izvođenju različitih vježba poslušnosti: sjedni, lezi, čekaj, dođi… Psi se ne školuju prisilom, npr. tjeranje psa fizičkom silom da zauzme položaj. Nego se postiže željeni učinak upotrebom motiva (hrana, igračka) i prilagođavanjem vježbi psećim uređenim nagonima.

Korištenjem motiva psu se omogućuje da samostalno izvodi sve vježbe. Tada uči brže, te da mu rad s čovjekom pruža zadovoljstvo zahvaljujući stalnim uspjesima i nagrađivanju.

Dvije najvažnije stvari prilikom nagrađivanja psa su korištenje odgovarajuće nagrade i pravovremeno nagrađivanje.

Školovanje pasa, sveopsima.com

Nagrađivanje

Psa možemo nagraditi bilo čime što mu stvara zadovoljstvo i za što je voljan raditi (natezanje igračkom, hrana, loptica, maženje…). Osim što je bitno da pas ponuđenu nagradu jako voli, bitno je i da nagrađivanje bude pravovremeno. Samo tako će pas shvatiti za što je točno nagrađen. Psu se točno u trenutku kad izvrši neku radnju mora nagradom potvrditi da je upravo to ono što smo željeli da pas učini.

Na tečajevima je pri izradi većine vježbi najpraktičnije psa nagraditi sitno narezanim ukusnim poslasticama (npr. sir, parizer…).

Kada psa nagrađujemo riječju, jako je bitan ton kojim izgovaramo riječi pohvale. On mora biti takav da se pas u istom trenutku razveseli, zainteresira i osjeti ponosnim što je nešto učinio.

Većini je pasa jedna od najdražih nagrada igra natezanja igračke s vlasnikom. Ta igra sasvim imitira sekvence lova i u psu pobuđuje i učvršćuje plijenski nagon. U trenutku kad pas zagrize igračku, vlasnik se počinje natezati s njim i tako imitira uhvaćeni plijen koji se trza i pokušava osloboditi. Popuštanjem vlasnikova otpora i smirivanjem igračke pas na kraju igre pobjeđuje i savladava divljač.

Školovanje pasa, sveopsima.com

O odgoju šteneta sam pisala u prijašnjem postu: https://sveopsima.com/kako-odgojiti-stene-u-poslusnog-psa.

Terapijsko školovanje pasa postalo je popularno u posljednje vrijeme, a odnosi se na školovanje pasa koji mogu pomoći ljudima s različitim zdravstvenim stanjima, poput osoba s invaliditetom, autizmom ili mentalnim poremećajima. Ovakvi psi se treniraju kako bi postali osjetljivi na potrebe ljudi i kako bi im mogli pružiti pomoć i podršku.

Učenje je kontinuirani proces i važno je redovito provoditi vježbe s psima kako bi održali njihovu poslušnost i mentalnu stimulaciju. U konačnici, školovanje psa može pomoći u razvoju jakog i zdravog odnosa između psa i vlasnika.

0 Shares