strahovi kod pasa, sveopsima.com
0 Shares

Strahovi kod pasa

Uplašeni psi strah pokazuju vrlo očito, pa ako to znate uočiti, možete otkloniti njihovu zabrinutost i spriječiti ih da u samoobrani ugrizu.

Neki će psi sakriti svoj strah iza maske samopouzdanja i razmetljivosti, premda su ispod te krinke vrlo zabrinuti, baš kao i psi koji su u bijegu.
Zbunjujuće je što neki psi pokazuju čitav niz različitih znakova dok proživljavaju razne emocije. Praćenje tih znakova, koje pas pokazuje repom, ušima ili tijelom, može vam pomoći da odgonetnete o čemu vaš pas razmišlja.

O osjećajima vašeg psa mnogo možete doznati iz govora njegovog tijela:

  • uši položene straga: uplašen je ili poslušan
  • uši položene naprijed: samouvjeren je ili zainteresiran
  • oči s vidljivim bjeloočnicama i širokim zjenicama: uplašen je
  • otvorena usta i ubrzano dahtanje: uplašen je
  • spušten rep: uplašen je ili poslušan
  • podignut rep: samouvjeren je
  • mahanje repom: uzbuđen jeStrahovi kod pasa

Uzrok strahova mogu biti neugodna iskustva, zdravstveni problemi i stanja, no najčešći uzrok različitih strahova su nedostatna iskustva u osjetljivom periodu razvoja – periodu socijalizacije. Osjetljivi period razvoja započinje u 3. tjednu, a završava oko 14. odnosno 16. tjedna starosti. Taj period najvažniji je i najosjetljiviji.

Kada prepoznamo strah kod psa, bitno je pružiti mu podršku i utješiti ga. Pas treba osjećati da je gazda uvijek uz njega, da će ga zaštititi, zagrliti i umiriti.

Kada primjetite strah kod psa, psa je prvo potrebno izolirati od situacije koja mu stvara strah. Također jako je bitno da vlasnik bude smiren i priseban kako nebi dodatno uznemirio psa. Ako primjetimo strah u zatvorenom prostoru trebali bismo psu omogućiti smireno okruženje bez puno buke i ljudi i biti uz njega.

Lijepo je posjetiti se i ovih psećih zapovijedi o kojima sam pisala u prijašnjem postu:
https://sveopsima.com/psece-zapovijedi/.

Psi, kao i ljudi, vole utješne riječi, potporu i zagrljaj kad im je teško i osjećaju strah. Volite svoje pse, budite uz njih i pružite im utjehu i potporu kada im je potrebna.

 

0 Shares