Tibetanski mastif - Zanimljivosti i Karakteristike
0 Shares

Tibetanski mastif

Tibetanski mastifi su drevna pasmina pasa koja oduševljava svojom snagom, inteligencijom i posebnim karakteristikama. Ovi veličanstveni psi su poznati kao odani čuvari s korijenima u Tibetu, a evo nekoliko zanimljivosti o njima:

  • Povijest i Kultura: Tibetanski mastifi su uzgajani prije više tisuća godina, služeći kao zaštitnici tibetanskih samostana i plemićkih domova. Njihova povijest je isprepletena s tibetanskom kulturom i duhovnošću.
  • Impresivna Veličina: Ovi psi su poznati po svojoj impozantnoj veličini. Mužjaci mogu doseći visinu od 66 do 76 cm i težinu od 45 do 72 kg, dok su ženke nešto manje.Tibetanski mastif - Zanimljivosti i Karakteristike
  • Čuvarska Narav: Tibetanski mastifi su iznimno odani i zaštitnički nastrojeni. Njihova prirodna instinktivna reakcija je čuvati svoju obitelj i teritorij. To ih čini izvrsnim psima čuvarima.
  • Samostalnost: Ovi psi su poznati po svojoj samostalnosti i neovisnosti. To ih čini izazovnima za treniranje, ali istovremeno donosi duboku povezanost s vlasnicima.
  • Dvostruko Krzno: Tibetanski mastifi imaju dvostruku dlaku koja ih štiti od ekstremnih vremenskih uvjeta u Tibetu. Njihovo krzno dolazi u različitim bojama i kombinacijama.
  • Socijalizacija: Rana socijalizacija ključna je za ovu pasminu. Potrebno ih je izložiti različitim ljudima, životinjama i situacijama kako bi postali dobro prilagođeni i uravnoteženi psi. Baš kao i većina pasmina čiji korijeni leže u čuvanju stada, tibetanski mastif se ističe svojom inteligencijom, ali i izraženom tvrdoglavom stranom.
    Zbog njihove izražene snage, preporučuje se uvođenje treninga poslušnosti. Trening ne ide uvijek s lakoćom s obzirom na snažnu prirodu ove pasmine. Iako su prilagodljivi čuvari stoke važno je uložiti trud u trening poslušnosti. To je ključno zbog njihove prirode koja je rezervirana prema strancima te zbog izraženih čuvarskih instinkta.
  • Zdravlje i Briga: Zbog njihove veličine, tibetanskim mastifima može biti potrebna posebna briga za zglobove i kosti. Redovita tjelesna aktivnost i pravilna prehrana ključni su za njihovo zdravlje. Tibetanski mastif - Zanimljivosti i Karakteristike

U ovom videu pogledajte zanimljivosti o tibetanskom mastifu.

Ukoliko tražite zaštitnika s dubokim povijesnim korijenima i neovisnom naravi, tibetanski mastif je pasmina koju trebate istražiti. Njihova posebna ljepota i karakter osvajaju srca mnogih ljubitelja pasa.

0 Shares