Upoznajte ptičare - pse s pernatim šarmom! sveopsima.com
0 Shares

Ptičari, ili pasmine koje su dobile naziv po pticama, donose sa sobom zanimljivu kombinaciju ljupkosti i energije. Ove pasmine često imaju karakteristike koje podsjećaju na pernate prijatelje i privlače pažnju svojim izgledom i temperamentom. U ovom blog postu istražit ćemo zašto su ove pasmine nazvane “ptičarima”, saznati nešto više o nekim popularnim pasminama i saznati nekoliko savjeta o dresuri ovih šarmantnih četveronožnih ljubimaca.

Zašto naziv “ptičari”?

Naziv “ptičari” odnosi se na pasmine koje imaju određene karakteristike koje podsjećaju na ptice. To uključuje izgled, pokretljivost, inteligenciju ili sposobnost lova. Ovi psi često imaju tanak i mišićav izgled, s dugim nogama i elegantnim kretnjama, što ih čini sličnima pernatim stvorenjima.

Upoznajte ptičare - pse s pernatim šarmom! sveopsima.com

Popularne pasmine ptičara

Među popularnim pasminama koje nose ovaj naziv su Engleski seter, Irska seter, Njemački kratkodlaki ptičar, Weimaraner i Visla. Svaka od ovih pasmina ima svoje specifične karakteristike i potrebe, ali ih sve veže ljubav prema aktivnostima na otvorenom i njihova sposobnost praćenja i lov na ptice.

Zanimljivosti i razlike pasmina visle i vajmarskog ptičara pogledajte u ovom videu.

Dresura ptičara

Dresura ptičara zahtijeva strpljenje, dosljednost i pozitivno ojačavanje. Ovi psi su pametni i željni učenja, stoga je važno koristiti metode nagrađivanja i motivacije kako bi se postigao uspjeh. Uz pravilan trening, ptičari mogu postati odani pratitelji i izvrsni lovački ili sportski partneri.

O dresuri pasa sam pisala ovdje.

Upoznajte ptičare - pse s pernatim šarmom! sveopsima.com

Ptičari su fascinantne pasmine koje nas asociraju na perje svojim izgledom, pokretljivošću i temperamentom. Ovi ljupki četveronožni prijatelji zahtijevaju odgovarajuću brigu, aktivnosti na otvorenom i pravilan trening. Ako tražite ljubimca koji će biti aktivan, inteligentan i odan, ptičar može biti savršen izbor za vas.

0 Shares