zanimljivosti o psima, sve o psima blog
0 Shares

Fascinantne Zanimljivosti o Psima

Psi su nevjerojatna stvorenja koja nas svojom odanosti, inteligencijom i raznolikošću pasmina uvijek iznova fasciniraju. U ovom blog postu otkrit ćemo nekoliko zanimljivosti o psima koje će vas educirati i zabaviti.

 1. Različitost Pasmina: Svjetska federacija kinoloških društava trenutno prepoznaje više od 340 različitih pasmina pasa! Od divovskih danaca do malih čivava, svaka pasmina ima svoje jedinstvene karakteristike i temperamente.
 2. Pas je Čovjekov Najbolji Prijatelj: Psi su uz nas već tisućama godina, a ta dugotrajna veza nije slučajnost. Vjernost i odanost koje psi pružaju ljudima čine ih nezamjenjivim članovima naših obitelji.
  zanimljivosti o psima, sve o psima blog
 3. Super Osjetila: Psi imaju izvanredna osjetila, uključujući miris i sluh. Njihov njuh je iznimno razvijen i može otkriti tragove i mirise koji su nedostupni ljudima. Osim toga, psi čuju zvukove koji su izvan ljudskog sluha.
 4. Psi čitaju Emocije: Vaš pas može prepoznati vaše emocije. Istraživanja su pokazala da psi mogu osjetiti promjene u vašem tonu glasa i tjelesnom jeziku. To im pomaže razumjeti kako se osjećate.
 5. Raznolika Upotreba: Psi nisu samo kućni ljubimci; koriste se i u mnoge druge svrhe. Radni psi pomažu u traganju i spašavanju, čuvaju stoku na farmama. Također služe kao vodiči za slijepe osobe te sudjeluju u terapijskim programima.
 6. Naučni Genijalci: Border collie, pasmina poznata po svojoj inteligenciji, smatra se najpametnijom pasminom pasa. Njihova sposobnost za učenje i rješavanje problema impresionirala je mnoge. Više o pasmini pročitajte u prijašnjem postu.
 7. Psi i Zdravlje: Istraživanja su pokazala da kontakt s psima može smanjiti stres, anksioznost i depresiju. Pomaže poboljšati opće zdravlje ljudi. Psi također mogu detektirati bolesti poput raka i dijabetesa.

  zanimljivosti o psima, sve o psima blog

 8. Jedinstvene Pasmine: Svaka pasmina ima svoje jedinstvene karakteristike. Primjerice, basenji, poznati i kao “tihi lovači,” ne laju, već izražavaju svoju radost pomoću jedinstvenog zvuka nazvanog “barroo.”
 9. Sjajni Povjesničari: Psi su igrali važne uloge u povijesti. Neki su služili kao ratni psi, dok su drugi bili pratnja slavnih osoba poput Egipatskih faraona i britanske kraljice Viktorije.
 10. Pseće Supermoći: Psi su poznati po svojim impresivnim fizičkim sposobnostima. Primjerice, greyhoundi su najbrži pas na svijetu, mogući da postignu brzinu od gotovo 70 km/h.

Ovi podaci samo su mali uvid u fascinantni svijet pasa. Njihova raznolikost, inteligencija i veza s ljudima čine ih nevjerojatnim stvorenjima koja nas nikada ne prestaju iznenađivati.

0 Shares