odlazak frizeru sveopsima.com
0 Shares

Odlazak frizeru

Kako bi dlaka Vašeg psa što bolje izgledala, bitno je češljanje i kupanje psa.
Psima NIJE dovoljno kupanje nekoliko puta godišnje, kako se prije razmišljalo. Pas je ravnopravan član Vaše obitelji, živi s Vama u kući/stanu, spava u krevetu, igra se s djecom i prema tome bi trebalo puno češće voditi brigu o higijeni psa.  Osim kupanja, psa treba redovito voditi na šišanje.

odlazak frizeru, sveopsima.com

Ako pas dođe sa jako zapetljanom dlakom, frizeri obično ošišaju malo više dlake, kako bi ona ponovno narasla i regenerirala se.

Većina ljudi je pogrešnog mišljenja da pse treba više ošišati kada dolaze ljetne vrućine. To je zapravo krivo jer pseća dlaka štiti od opeklina na suncu, toplotnog udara, sunčanice. Zbog toga bi i po najvećim ljetnim vrućinama psu trebalo ostaviti duljinu dlake na barem 1,5 cm.

Njega pseće dlake

Mnoge pasmine imaju dvostruku dlaku. To znači da im se dlaka sastoji od dvije različite teksture. Neki od primjera pasmina sa dvostrukom dlakom su: škotski ovčar, samojed, sibirski haski, talijanski volpini i pekinezeri.
Prva donja dlaka nalazi se odmah iznad kože, dok se druga nalazi iznad donje i naziva se površinska dlaka ili gornja dlaka. Donja dlaka ima termičku ulogu, odnosno služi za zagrijavanje kože. Gornja dlaka psa štiti od kiše i prašine.

Svaka pasmina zahtjeva drugačiju njegu svoje dlake. Primjerice, dlaku pudlice bi trebalo podšišati svaka 2 mjeseca. Uz određene pasmine ide određeni način šišanja, npr. kod pudlica su karakteristične velike glavice, kod šnaucera se obično ostavljaju dugačke šiške, itd.
Prosjek uređivanja treba biti između 6-8 tjedana između tretmana, što zavisi o tome koliko zahtjevnu (i dugačku) dlaku ima Vaš pas.

Kratkodlakim psima je lakše održavati dlaku pogotovo ako se uz to malo linjanju. Takva je pasmina basenji o kojem sam pisala u prijašnjem postu: https://sveopsima.com/pas-za-stan/ 

odlazak frizeru, sveopsima.com

U hladnim, zimskim mjesecima dlaka psa treba biti prikladno podšišana kako psu nebi bilo previše hladno.

Dlaka psa je izuzetno bitna, osim što njegovana dlaka proljepšava izgled Vašeg psa, ona također služi za zagrijavanje, te psa štiti od vanjskih utjecaja. 

Bitno je pronaći dobar i provjereni salon za šišanje u kojem se Vi i Vaš pas dobro osjećate. Pas mora imati povjerenja u frizera, te sam proces šišanja, češljanja i pranja ne smije predstavljati stres.  Pas treba osjećati sigurnost i steći povjerenje u svog frizera.

odlazak frizeru, sveopsima.com

0 Shares